UA-114686831-1
 

Skjebnetråder-
sagnet om Hagbart og Signe 
En forestilling skapt av Tone Krohn

Det ligger en skipsformet steinsetting under digre eiketrær i Stavern. Steinsettingen kalles på folkemunne ‘Hagbarts grav’ og stammer fra tidlig jernalderen. Et viking-sagn og en gammel balladetekst fra Vestfold er også knyttet til denne steinsettingen. 

Vi har all grunn til å være stolte av vår regions fascinerende historie og kulturarv. 

KrohnMusic skaper nye kunstproduksjoner med det norrøne samfunnet som tema og innhold. Vi ønsker å gi publikum ny innsikt i denne spennende æraen.

Historien om Hagbart og Signe skal være med på å løfte fram både den historiske og den immaterielle kulturarven i fylket vårt. Gjennom sterk fortellerkunst, magisk musikk og bilder skal vikingtiden og vår tidligste norrøne historie levendegjøres for både barn, unge og voksne.

Kvinners posisjon i vikingtid var for eksempel ikke helt som historiebøkene forteller. 

Vi bruker autentiske vikinginstrumenter, norrøne tekster og levende bilder som kan være både poetiske og informative. 

I samtidens formidlings-rom skal tilhøreren dras inn i vikinghistorien.

Det er en gripende fortelling om ættestrid og kjærlighet der de tre norrøne skjebnegudinnene på mystisk vis griper inn i handlingen. 

Vi følger Signe, datteren til landkongen Siger. Hun er en fri og stolt kongsdatter fra vår tidligste høvding-tid. Middelalderens kristne sensur og strenge kvinnesyn har ennå ikke nådd Nordens kyster, så Signe jakter lykkelig uvitende om dette i Vestfolds dype skoger. Hun skyter like godt med pil og bue som med vevskyttel. Men i skogen ser vi plutselig tre mørke skikkelser som vokter på henne i det fjerne. Det er skjebnegudinnene, Urd, Verdande og Skuld som spinner Signes skjebnetråder sammen med skjebnen til hennes beste venn, Hagbart. 

Hagbart og Signe møttes første gang på tinget da de var små. Han er sønnen til sjøkongen Habor, som er landkongen Sigers argeste fiende.

På tinget har de to kongene stadig kranglet om hvem som skal ha råderett over den rike havnebyen Kaupang. Hit strømmer folk både fra landeveien over Fareid og sjøveien helt fra kontinentet. Kongene forsøker å løse konfliktene gjennom datidens ‘demokratiske’ spilleregler og forhandlinger. På tross av den bitre konflikten mellom familiene vokser Signes og Hagbarts vennskap seg til den store kjærligheten. De lover hverandre evig troskap. Klarer de å holde dette løftet? 

 Tone Krohn             Geirr Johnsson             Liv Neslowe

siger og signe i gildehallen m hagbart på filmbakgr.jpeg

En scene fra forestillingen i Gildehallen på Midgard vikingsenter oktober 21: Geir, Tone og Liv som hhv konge, volve og kongsdatter. Projisert på veggen ses Hagbart (Anders Gjønnes). 

Fra innspillingen av Nornasöngur på Istrehågan august 21. 
Her er filmregissør og fotograf Kim Krohn Berle og assistent Emil i opptak med skjebnegudinnene Urd, Verdande og Skuld (Linn og Sara Mc Donnell og Ingri K Nordhagen